Zoete aardappel koken

Misschien heb je wel eens gehoord van zoete aardappelen. Ook met zoete aardappelen kan je veel maaltijden bereiden. Je kunt er zelfs patat van maken. Er zijn vele verschillende manieren om zoete aardappelen klaar te maken. Een andere benaming voor zoete aardappel is bataat. Op veel plaatsen in Nederland kan je zoete aardappel kopen, zo kan je ze ook in vele supermarkten tegenkomen.
Zoals de benaming zoete aardappel al zegt, is deze zoet van smaak. Het is een vrij zwakke smaak en een tikkeltje kruidig. De zoete aardappel moet op dezelfde wijze als de normale aardappel worden schoongemaakt. Vooraf moet de aardappel geschild worden en vervolgens moet deze worden afgespoeld onder de kraan. Wanneer de aardappel uitlopers of onregelmatigheden bevat moet je deze even uitsnijden. Als je de zoete aardappel hebt schoongemaakt kan je deze in stukken snijden.
Het koken van de zoete aardappel is nagenoeg gelijk aan het koken van de normale aardappel. Als eerst moet je de aardappels dus gesneden hebben in gelijkmatige stukken. Daarna moet je de aardappel onder water zetten, drie kwart. Doe er een snufje zout bij. De kooktijd voor de zoete aardappel is ongeveer 20 minuten. Als je denkt dat de aardappels gaar zijn, kan je er met een vork inprikken of deze zacht is. Zonder al te veel kracht te gebruiken, moet de vork in de aardappel geprikt kunnen worden.

Wanneer je de zoete aardappels eenmaal gekookt hebt, kan je deze gaan opdienen. Zo kan je er een groente bij serveren, zoals bloemkool. Maar je kunt er ook een puree van maken. Je hebt dan alleen een beetje melk, boter en wat peper en zout nodig. De melk kan je bij de aardappels voegen om er een puree van te maken, dit doe je met een stamper. De peper en zout kan je gebruiken om de puree op smaak te brengen.
Maar naast een puree kan je nog veel meer maken van een zoete aardappel. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ovenschotel? Je kunt dan de zoete aardappel in een ovenschaal doen met een aantal groentes erbij. De ovenschaal zet je dan in de oven en je laat deze een beetje bruin worden. Vervolgens heb je een heerlijke zoete aardappelschotel. Maar je kunt van zoete aardappel ook een soep maken. Je moet dan de gekookte aardappels pureren met bouillon en ingrediƫnten naar keuze. Vervolgens maak je er een soep van, de soep kan je vergelijken met pompoensoep.

Naast het koken van de zoete aardappel zijn er nog vele manieren om de aardappel klaar te maken. Zo kan je deze bakken, maar ook in de oven zetten. Daarnaast is het ook mogelijk om de aardappel te frituren of te poffen in de magnetron. Er zijn dus vele manieren om de zoete aardappel klaar te maken. Echter, veel mensen vinden het lekker om de zoete aardappel te koken. Zodoende blijft de smaak van de aardappel het meest behouden.