Aardappelen zijn goed voor onze gezondheid

We zijn als Nederlanders echte aardappel eters, we eten aardappelen gekookt, gebakken, gefrituurd, geroosterd of gepoft. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, bevatten geen vet en maken onderdeel uit van de Schijf van Vijf.

Voedingswaarde aardappelen

In onderstaande tabel vindt je de voedingswaarde van 100 gram gekookte aardappelen.

 • 82 kcal
 • 2 gram eiwit
 • 0,1 gram vet
 • 0 gram verzadigd vet
 • 0 mg cholesterol
 • 17 gram koolhydraten
 • 0,08 mg vitamine B1
 • 0,05 mg vitamine B2
 • 0,25 mg vitamine B6
 • 9 microgram vitamine B11
 • 8 mg vitamine C
 • 3 mg natrium
 • 440 mg kalium
 • 9 mg calcium
 • 50 mg fosfor
 • 1 mg ijzer
 • 20 mg magnesium
 • 0,1 mg koper
 • 0,30 mg zink

De hoeveelheid calorieën welke aardappelen bevatten hangt af van de bereidingswijze. In gekookte vorm bevatten aardappelen het minste calorieën. Door het gebruik van bakvet bij het bakken van aardappelen of het gebruik van frituurvet wordt het aantal calorieën hoger. Gekookte aardappelen bevatten 82 kcal per 100 gram, gebakken aardappelen 126 kcal per 100 gram en gefrituurde aardappelen (frites) 327 kcal per 100 gram.
Aardappelen bevatten per 100 gram 2,5 gram voedingsvezels. Deze voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten welke het lichaam niet kan verteren om er energie uit te halen. Voedingsvezels spelen echter wel een belangrijke rol voor een goede stoelgang en zijn daarom essentieel. Voedingsrichtlijnen adviseren ons om dagelijks tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels te eten. Behalve in aardappelen zitten voedingsvezels in groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten.

Door aardappelen in de schil te koken of te stomen verliezen ze bij de bereiding minder mineralen en vitaminen. Als de schil van de aardappel voor bereiding goed schoon geborsteld wordt onder stromend water dan is de schil van de aardappel eetbaar. De meeste aardappelrassen zijn met schil het lekkerst om te eten, met name als het nieuwe aardappelen zijn.

Aardappel soorten
Aardappelen kwamen in de 16 eeuw vanuit Zuid-Amerika naar Nederland. Aardappelen zijn knollen welke zetmeel bevatten. We kennen veel aardappelrassen welke onderling van elkaar verschillen door de variatie in het aantal chromosomen. Voor het bereiden van aardappelen maken we onderscheid tussen vastkokende aardappelen, vrij kokende aardappelen, kruimige aardappelen en zeer kruimige aardappelen. Bekende soorten aardappelen:

 • Vastkokend: Ballerina, Nicola, Ditta en Inova
 • Vrij vastkokend: Mozart, Bildtstar en Agria
 • Kruimig: Victoria, Melody, Frieslander en Milva
 • Zeer kruimig: Eigenheimer en Irene

Om te koken of te bakken zijn vastkokende aardappelen het meest geschikt. Voor de stamppot zijn de kruimige aardappel soorten weer het meest geschikt. Zo nu en dan komt er een nieuw aardappelras op de markt. De nieuwe aardappelrassen maakt men door aardappelrassen met elkaar te kruisen. Dit wordt gedaan om aardappelrassen te kweken welke beter bestand zijn tegen ziekten welke de gewassen kunnen aantasten, de smaak van de aardappel beter te maken of om ze er mooier er uit te laten zien.

Het bewaren van aardappelen
De meeste aardappelen zijn na aankoop 2 tot 3 weken houdbaar. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van de aardappelen af. Door aardappelen op een donkere, koele en droge plaats te bewaren zijn ze langer houdbaar. De beste temperatuur om aardappelen te bewaren is tussen de 8 en 10 graden Celsius.

Als aardappelen in het licht worden bewaard dan kunnen er groene plekken op de aardappel ontstaan. Onder invloed van licht vormt zich de stof solanine, dit is een giftige stof. In vochtige omgevingen zullen de aardappelen sneller gaan schimmelen en uitlopers krijgen.

Om te beoordelen of aardappelen nog geschikt zijn voor consumptie kan je deze beoordelen op hun uiterlijk en de geur. Aardappelen welke geschikt zijn voor consumptie hebben een stevige en mooie schil. Als aardappelen zuur gaan ruiken dan is dat een teken dat de aardappelen niet meer goed zijn. De aardappelen worden dan slap, ze kunnen groen gaan verkleuren, blauwe plekken en uitlopers krijgen.
Aardappelen en afvallen
Aardappelen worden vaak gezien als dikmaker. Dit is niet helemaal terecht. Aardappelen worden vaak gezien als dikmaker omdat we in Nederland vaak te veel koolhydraten eten. Bij het ontbijt en lunch eten we vaak brood, bij het avondeten aardappelen, rijst of pasta en als tussendoortje pakken we een koekje, een beschuitje of een stukje ontbijtkoek. Allemaal koolhydraatrijk. En teveel koolhydraten eten maakt dik. Als we al onze energie uit koolhydraten kunnen halen dan zal het lichaam het vet uit de voeding namelijk gaan opslaan in de vetreserves waar door we dik worden. Het zijn niet persé de aardappelen welke ons dik maken, het is de totale koolhydraatinname over de gehele dag welke ons dik kan maken. Bij veel koolhydraatarme diëten mag je daarom niet teveel aardappelen eten, en niet teveel andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst.

Bij veel koolhydraatarme diëten zoals het South Beach dieet wordt onderscheid gemaakt tussen langzame en snelle koolhydraten. De langzame koolhydraten worden gezonde koolhydraten genoemd en de snelle koolhydraten ongezonde koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn koolhydraten welke snel door het lichaam worden omgezet in glucose. Ze laten snel de bloedsuikerspiegel stijgen en worden daardoor gezien als ongezonde koolhydraten. Langzame koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en zorgen voor een langdurige afgifte van glucose. Hierdoor voelen we ons na een maaltijd langer energiek. Wat van belang is om het dieet goed vol te kunnen houden.

Gekookte aardappelen zijn een bron van langzame koolhydraten. Als we aardappelen gaan bakken dan veranderd de chemische structuur van de aardappel. Door aardappelen te bakken zijn ze sneller te verteren door ons lichaam. Het zetmeel uit de aardappelen zal dan sneller afgebroken worden tot enkelvoudige koolhydraten (glucose). Gefrituurde aardappelen (patat frites) zijn door het lichaam nog sneller om te zetten tot enkelvoudige koolhydraten. Dit is de reden waarom bij veel koolhydraatarme diëten wel gekookte aardappelen zijn toegestaan, maar geen gebakken of gefrituurde aardappelen. Een andere reden is dat de aardappelen door het vet van het bakken of frituren meer vetten en daardoor ook meer calorieën bevatten.